Výstava v monobloku FN Olomouc představuje malované stomické sáčky a především příběhy jejich autorů

13. 9. 2021

K základním výtvarným potřebám patří plátno, papír, karton nebo třeba dřevěná deska, tedy materiály, na které autor maluje či kreslí. Že lze k tvorbě použít i velmi netradiční podklad – konkrétně stomické sáčky - se můžete ode dneška do 7. října přesvědčit ve vestibulu hlavní budovy A Fakultní nemocnice Olomouc, kde je nainstalovaná výstava pytlíkART.

Putovní výstava, již pořádá Dobrovolnické centrum FN Olomouc a Spolek stomiků Olomouc ve spolupráci s Pacientskou organizací České ILCO, z.s., ovšem neslouží jen k prezentaci výtvarně pojednaných stomických sáčků, ale především k informování kolemjdoucím o tom, jak se žije konkrétním lidem s vývodem, jaké životní nástrahy musejí překonávat a jak jsou schopni se i s tímto handicapem vrátit k normálnímu životu.

Stomie neboli vývod není nemoc, nýbrž určitý druh zdravotního znevýhodnění, s nímž se ročně musí vyrovnat a naučit žít až 250 nových pacientů, kteří jsou ošetřeni ve FN Olomouc. Základ slova „stoma“ pochází z řečtiny a znamená ústa, v přeneseném významu pak otvor v těle. Stomikům je z důvodu zdravotních komplikací proveden vývod z orgánu na svrchní část těla. Nejčastěji bývá stomie využívána u tenkého či tlustého střeva, případně u močových cest. Bývá umístěna buď na pravé nebo na levé straně břicha. Vývod však pacientovi mnohdy zachrání život a umožní mu prožít další část života bez bolestí a radikálnějších omezení. Stomie však s sebou nese i nepříjemnosti, a to ve formě obsahu, který je z těla samovolně vylučován, což pacient nedokáže vůlí ovládat. Zmírnit tyto nepříjemné důsledky pomáhají stomické pomůcky, díky kterým je i život se stomií snesitelný a plnohodnotný.

Stomici mohou i přes svůj handicap chodit do zaměstnání, cvičit, tančit, plavat nebo jakkoliv jinak sportovat, navštěvovat kulturní akce a jezdit na výlety. Než se ale naučí svůj nový život zvládat a mít jej opět ve svých rukou, je potřeba velké podpory nejen ze strany zdravotníků, ale i od rodiny, přátel, známých, zaměstnavatelů, obecně veřejnosti.

Výstava, jež vedle samotných stomických sáčků představuje příběhy konkrétních pacientů, se koná při příležitosti Mezinárodního dne stomie, který každé tři roky připadá na 2. října. V letošním roce je připomínán již podesáté. Součástí prezentace ve vstupu do budovy A FN Olomouc jsou i mandaly, které si zájemci mohou odnést domů a sami si je vyzdobit. Pokud se budete chtít o stomii a stomicích dozvědět více, doporučujeme navštívit internetové stránky www.ilco.cz a Kluby stomiků - Stomie.cz, kde naleznete kontakt na olomouckou pobočku.